«

»

Cze 20

ZDROWA LEKCJA W GOSPODARSTWIE BIODYNAMICZNYM

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie w ramach programu promującego zdrowy tryb życia zaprosił do udziału czterdziestu uczniów z klas I na warsztaty ekologiczne na farmę w Juchowie. Zajęcia składały się z dwóch bloków tematycznych „Od ziarna do chleba”, „Od trawy do mleka”. Dzieci poznały różne gatunki zbóż, produkty zbożowe i ich rolę w codziennej diecie. Następnie uczestniczyły w degustacji chleba orkiszowo-żytniego z dodatkiem marchewki, który smakował wszystkim wyśmienicie. Warsztat skończył się wspólnym drugim śniadaniem składającym się z produktów ekologicznych. Poprzez panel edukacyjny „Od trawy do mleka” – uczniowie dowiedzieli się, skąd bierze się mleko, masło, twaróg. Poznali miejsce, gdzie na co dzień produkowana jest zdrowa żywność. Dowiedzieli się, jak należy opiekować się zwierzętami, by zapewnić im godne warunki życia i by były szczęśliwe. W ostatniej części programu pt. „Dobry opiekun zwierząt” dzieci wcieliły się w rolę dobrego gospodarza i pomagały karmić zwierzęta, poznały ich zwyczaje, potrzeby, itp. Była to odkrywcza wycieczka do krainy szczęśliwych krów, które mają nawet własną strefę wypoczynku. Poprzez obserwację, działania, przeżycia i doświadczenia w gospodarstwie dzieci poznały związki pomiędzy człowiekiem a środowiskiem naturalnym. Na koniec wszyscy dokonali zakupów produktów ekologicznych.
Dzięki p. Aleksandrze Basarab, Zastępcy Dyrektora OT KOWR w Koszalinie, organizatorowi p. Michałowi Wolkusz oraz p. Danucie Sałagan, koordynatorce projektów pedagogicznych, gospodarstwo ekologiczne Juchowo stało się tego dnia dla dzieci zarówno miejscem nauki, jak i niezapomnianych przeżyć i doświadczeń. Dzieci otrzymały dyplomy potwierdzające ukończenie „Lekcji zdrowia”.
Warsztaty dzieciom bardzo się podobały i mamy nadzieję, że po wakacjach odbędzie się kolejna edycja.

Danuta Bulik